Рецепти за козунак с планетарен миксер или хлебопекарна

3 избрани рецепти за козунак с планетарен миксер и хлебопекарна

Великден наближава и съвсем скоро ароматът на прясно изпечени козунаци ще изпълни въздуха, събуждайки топли спомени от детството. Ако традиционното месене на ръка ви се струва предизвикателство или времето ви е ограничено, модерните кухненски уреди – планетарен миксер и хлебопекарна – са вашите най-добри съюзници!

В тази статия ще откриете как с помощта на тези практични уреди да създадете впечатляващи козунаци, които съчетават традиционни рецепти с иновативен подход. Освен класически начин за направа на козунак, ще се запознаете и с италианския сладкиш Коломба ди Паскуа – вариант, който ще ви изненада със своя фин аромат и уникален вкус. Ако сте готови да преоткриете радостта от пекарството, то разгледайте и пресъздайте нашите предложения за рецепти за козунак.

1. Рецепта за класически козунак в хлебопекарна

Рецепти за козунак с планетарен миксер или хлебопекарна
air fryer

Необходими продукти:

  • 550 г брашно
  • 200 г захар
  • 4 яйца
  • 140 мл прясно мляко
  • 60 г масло (разтопено)
  • 60 мл олио
  • 7 г суха мая
  • 1 ванилия
  • 1 щипка сол
  • Кора от 1 лимон (настъргана)
  • Стафиди (или други сушени плодове)

Начин на приготвяне:

В купа разбъркайте леко затопленото прясно мляко с маята и щипка захар. Оставете да се активира.

В отделен съд разбийте 3 яйца със захарта, като заделите малка част за поръсване. Добавете лимоновата кора, ванилията и останалото мляко, след което прибавете 1/3 от разтопеното масло, смесено с олиото.

Пресейте брашното със солта и сложете съставките в хлебопекарната – първо активираната мая, после яйчената смес и накрая брашното. Включете програма „месене“ за 30 минути. След първия цикъл добавете останалото масло и повторете месенето два пъти по 30 минути.

Извадете тестото, оформете по желание, добавете сушени плодове и оставете да втаса 30 минути.

Вече оформения козунак намажете с разбит жълтък, поръсете със захар и пригответе на програма „печене“ в хлебопекарната, докато не се образува приятна златисто-кафява коричка.

2. Рецепта за пухкав козунак с помощта на планетарен миксер

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 100 г захар
  • 3 яйца
  • 120 мл прясно мляко
  • 80 г масло (разтопено)
  • 7 г суха мая
  • 1 ванилия
  • 1 щипка сол
  • Кора от 1 лимон (настъргана)
  • 50 г стафиди, локум или шоколадови парченца (по желание)

Начин на приготвяне:

В малка купа смесете затопленото мляко, маята и 1 ч.л. захар. Оставете да шупне.

В купата на планетарния миксер разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. Към тях добавете разтопеното масло, ванилията, лимоновата кора и вече активираната мая.

Постепенно добавяйте пресятото брашно със солта, като използвате приставката за тесто.

Омесете тестото на средна скорост за около 10-15 минути, като следите процеса. При необходимост можете да добавите допълнително брашно, но трябва да имате предвид, че тестото трябва да се запази еластично и гладко.

След като месенето приключи, извадете купата от вашия планетарен миксер, фолирайте и покрийте с кърпа, след което оставете да втаса в топло помещение за 1-1,5 часа. Тестото трябва да удвои обема си.

Оформете козунака по желание, добавете стафиди, локум или шоколадови парченца и оставете да втаса още 30 минути.

Намажете с разбит жълтък, поръсете със захар и печете в подходяща форма на 180°C за около 40 минути.

3. Италиански Великденски сладкиш – Коломба ди Паскуа в хлебопекарна

Рецепта за Коломба ди Паскуа с помощта на хлебопекарна!
air fryer

Коломба ди Паскуа е традиционен италиански великденски сладкиш с автентичен вкус и финa текстура. Обичайно оформян във форма, която наподобява гълъб, този десерт може да се приготви и в друга визия, без да се губи оригиналният му характер. В този случай, сладкишът ще бъде подготвен в хлебопекарна, което прави процеса по-лесен и удобен, като запазва традиционния аромат и уникален вкус.

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 100 г захар
  • 3 яйца
  • 100 мл прясно мляко
  • 120 г масло
  • 20 г прясна мая
  • Кора от портокал и лимон
  • 100 г захаросани плодове (портокалови корички)
  • 1 ванилия
  • 1 щипка сол
  • 50 г филирани бадеми за украса
  • 50 г перлена захар

Начин на приготвяне:

За да приготвите този италиански великденски сладкиш, първо в контейнера на хлебопекарната налейте топлото прясно мляко, добавете 100 г захар и натрошената мая. Оставете сместа за 5-10 минути, докато маята шупне.

Добавете яйцата, разтопеното масло, ванилията и настърганата кора от портокал и лимон. Прибавете 500 г брашно и щипка сол, като оставите машината да меси и втаса тестото с помощта на програмата за сладък хляб или основна програма. Когато хлебопекарната подаде сигнал или след около половината от времето за месене, внимателно добавете 100 г захаросани плодове.

Преди да изпечете, намажете с разбит белтък и поръсете с филирани бадеми и перлена захар за красив завършек.


Съвети за перфектен козунак

  • Всички продукти трябва да са на стайна температура, така че предварително извадете всичко необходимо от хладилника.
  • За още по-пухкав козунак месете тестото дълго и не добавяйте прекалено много брашно.
  • Оставете го да втаса добре – това е ключът към хубавата текстура.
  • Оформете и сплетете козунаците, така че да изглеждат още по-апетитно!

Все още нямате хлебопекарна или планетарен миксер?

Ако все още не сте открили предимствата на тези домакински уреди, то няма по-подходящ момент от периода преди празниците. Използването на хлебопекарна или на планетарен миксер ще ви улесни и ще ви спести значително време, което иначе можете да използвате, за да се видите със семейство и приятели.

Разгледайте богатия избор и специалните предложения в нашите категории Хлебопекарни и Миксери, и се убедете сами в предимствата на тези уреди.

Разгледайте също още публикации на тема Кулинария в нашия блог.

Количка3
Кана с цедка Muhler MR-8126 1.25L
-
+
Спрей бутилка за олио и оцет Kinghoff KH 1718
-
+
Точилка от бук с две дръжки Eppicotispai
-
+
Общо
41.97лв.
Може би ще харесаш и...
Кана електрическа HOMA HK-1055 Vigo
Original price was: 68.99лв..Текущата цена е: 60.99лв..
Чайник Klausberg KB 7209
Original price was: 60.90лв..Текущата цена е: 47.90лв..
Кана мерителна Tescoma Delicia 1L
Original price was: 20.99лв..Текущата цена е: 17.99лв..
Кана за чай с цедка Luigi Ferrero
11.90лв.
Препоръчителна цена от доставчик. Продажната цена е показана в червено.
От: 9.99лв.

Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Кана електрическа Termomax TK3075
Original price was: 24.99лв..Текущата цена е: 19.99лв..
Абсорбатор MUHLER АМК-3065GМ декоративен
Original price was: 178.99лв..Текущата цена е: 159.99лв..
Продължи пазаруването