
3 избрани рецепти за козунак с планетарен миксер и хлебопекарна
Великден наближава и съвсем скоро ароматът на прясно изпечени козунаци ще изпълни въздуха, събуждайки топли спомени от детството. Ако традиционното месене на ръка ви се струва предизвикателство или времето ви е ограничено, модерните кухненски уреди – планетарен миксер и хлебопекарна – са вашите най-добри съюзници!
В тази статия ще откриете как с помощта на тези практични уреди да създадете впечатляващи козунаци, които съчетават традиционни рецепти с иновативен подход. Освен класически начин за направа на козунак, ще се запознаете и с италианския сладкиш Коломба ди Паскуа – вариант, който ще ви изненада със своя фин аромат и уникален вкус. Ако сте готови да преоткриете радостта от пекарството, то разгледайте и пресъздайте нашите предложения за рецепти за козунак.
СЪДЪРЖАНИЕ НА СТАТИЯТА
1. Рецепта за класически козунак в хлебопекарна

Необходими продукти:
- 550 г брашно
- 200 г захар
- 4 яйца
- 140 мл прясно мляко
- 60 г масло (разтопено)
- 60 мл олио
- 7 г суха мая
- 1 ванилия
- 1 щипка сол
- Кора от 1 лимон (настъргана)
- Стафиди (или други сушени плодове)
Начин на приготвяне:
В купа разбъркайте леко затопленото прясно мляко с маята и щипка захар. Оставете да се активира.
В отделен съд разбийте 3 яйца със захарта, като заделите малка част за поръсване. Добавете лимоновата кора, ванилията и останалото мляко, след което прибавете 1/3 от разтопеното масло, смесено с олиото.
Пресейте брашното със солта и сложете съставките в хлебопекарната – първо активираната мая, после яйчената смес и накрая брашното. Включете програма „месене“ за 30 минути. След първия цикъл добавете останалото масло и повторете месенето два пъти по 30 минути.
Извадете тестото, оформете по желание, добавете сушени плодове и оставете да втаса 30 минути.
Вече оформения козунак намажете с разбит жълтък, поръсете със захар и пригответе на програма „печене“ в хлебопекарната, докато не се образува приятна златисто-кафява коричка.
2. Рецепта за пухкав козунак с помощта на планетарен миксер
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 100 г захар
- 3 яйца
- 120 мл прясно мляко
- 80 г масло (разтопено)
- 7 г суха мая
- 1 ванилия
- 1 щипка сол
- Кора от 1 лимон (настъргана)
- 50 г стафиди, локум или шоколадови парченца (по желание)
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете затопленото мляко, маята и 1 ч.л. захар. Оставете да шупне.
В купата на планетарния миксер разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. Към тях добавете разтопеното масло, ванилията, лимоновата кора и вече активираната мая.
Постепенно добавяйте пресятото брашно със солта, като използвате приставката за тесто.
Омесете тестото на средна скорост за около 10-15 минути, като следите процеса. При необходимост можете да добавите допълнително брашно, но трябва да имате предвид, че тестото трябва да се запази еластично и гладко.
След като месенето приключи, извадете купата от вашия планетарен миксер, фолирайте и покрийте с кърпа, след което оставете да втаса в топло помещение за 1-1,5 часа. Тестото трябва да удвои обема си.
Оформете козунака по желание, добавете стафиди, локум или шоколадови парченца и оставете да втаса още 30 минути.
Намажете с разбит жълтък, поръсете със захар и печете в подходяща форма на 180°C за около 40 минути.
3. Италиански Великденски сладкиш – Коломба ди Паскуа в хлебопекарна

Коломба ди Паскуа е традиционен италиански великденски сладкиш с автентичен вкус и финa текстура. Обичайно оформян във форма, която наподобява гълъб, този десерт може да се приготви и в друга визия, без да се губи оригиналният му характер. В този случай, сладкишът ще бъде подготвен в хлебопекарна, което прави процеса по-лесен и удобен, като запазва традиционния аромат и уникален вкус.
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 100 г захар
- 3 яйца
- 100 мл прясно мляко
- 120 г масло
- 20 г прясна мая
- Кора от портокал и лимон
- 100 г захаросани плодове (портокалови корички)
- 1 ванилия
- 1 щипка сол
- 50 г филирани бадеми за украса
- 50 г перлена захар
Начин на приготвяне:
За да приготвите този италиански великденски сладкиш, първо в контейнера на хлебопекарната налейте топлото прясно мляко, добавете 100 г захар и натрошената мая. Оставете сместа за 5-10 минути, докато маята шупне.
Добавете яйцата, разтопеното масло, ванилията и настърганата кора от портокал и лимон. Прибавете 500 г брашно и щипка сол, като оставите машината да меси и втаса тестото с помощта на програмата за сладък хляб или основна програма. Когато хлебопекарната подаде сигнал или след около половината от времето за месене, внимателно добавете 100 г захаросани плодове.
Преди да изпечете, намажете с разбит белтък и поръсете с филирани бадеми и перлена захар за красив завършек.
Съвети за перфектен козунак
- Всички продукти трябва да са на стайна температура, така че предварително извадете всичко необходимо от хладилника.
- За още по-пухкав козунак месете тестото дълго и не добавяйте прекалено много брашно.
- Оставете го да втаса добре – това е ключът към хубавата текстура.
- Оформете и сплетете козунаците, така че да изглеждат още по-апетитно!
Все още нямате хлебопекарна или планетарен миксер?
Ако все още не сте открили предимствата на тези домакински уреди, то няма по-подходящ момент от периода преди празниците. Използването на хлебопекарна или на планетарен миксер ще ви улесни и ще ви спести значително време, което иначе можете да използвате, за да се видите със семейство и приятели.
Разгледайте богатия избор и специалните предложения в нашите категории Хлебопекарни и Миксери, и се убедете сами в предимствата на тези уреди.
Разгледайте също още публикации на тема Кулинария в нашия блог.